Online muziekdienst Spotify heeft de omzet in 2012 meer dan verdubbeld van 190 tot 435 miljoen euro. Desondanks liep het verlies op tot 58,7 miljoen euro.

De Zweedse muziekdienst waarbij je liedjes naar je computer of telefoon kunt streamen, is zelf erg tevreden over de cijfers. Het verlies loopt immers veel minder hard op dan de omzet, zodat bij verdere expansie uiteindelijk het punt op de horizon zichtbaar wordt waar winst kan worden gemaakt.

Daniel Ek, medeoprichter van Spotry stelt in een interview met The Wall Street Journal zelfs “dat we ons business model bewezen hebben”.

De inkomsten van Spotify komen voornamelijk uit abonnementsgelden die verantwoordelijk zijn voor 86 procent van de inkomsten. Reclame is goed voor de overige 14 procent.

Volgens Ek is het vooral een goed teken dat steeds meer gratis gebruikers uiteindelijk overgaan op een betaald abonnement. Gratis gebruikers mogen wel liedjes luisteren, maar krijgen tussendoor reclame te horen. Ook kunnen zij de liedjes niet downloaden op hun smartphone om ze offline te beluisteren. Betalende gebruikers kunnen dat wel.

Spotify heeft 24 miljoen gebruikers waarvan er 6 miljoen betalen. Op dit moment stapt rond 20 procent van de niet-betalende gebruikers uiteindelijk over op de premium betaalde variant. Dat is volgens Ek een ongehoord hoog percentage in de wereld van digitale diensten.

Licentiedeals met platenmaatschappijen onzekere factor

Grootste probleem voor Spotify lijken de licentiedeals met de platenmaatschappijen. Elke keer dat een gebruiker een liedje via Spotify luistert, moet het bedrijf royalties afdragen. Die kosten stijgen net zo hard mee met het aantal gebruikers. Dit jaar verwacht het bedrijf dat het een half miljard aan royalties zal moeten afdragen tegen rond de 360 miljoen in 2012.

Het is de vraag of de prijs die Spotify nu per liedje aan de licentiehouders afdraagt - het bedrag daarvan is onbekend - wel hoog genoeg is. Steeds meer artiesten klagen dat de opbrengst van de royalties afkomstig van Spotify te laag zijn. Ze houden soms maar een paar tientjes over aan een nummer dat meer dan een miljoen keer is geluisterd, zo schreef Z24 eerder.

Als platenmaatschappijen zelf of onder de druk van artiesten besluiten de prijs te verhogen, dan is het de vraag of het bedrijf snel winstgevend kan worden.

Spotify kampt ook met steeds meer concurrentie, met name in de VS waar het bedrijf krap twee jaar actief is. Zowel Apple als Google zijn inmiddels actief op de markt voor streamingmuziek naast de al wat langer bestaande concurrent Pandora.

Lees ook

Waarom Spotify zangeres Adele afwees

Spotify in een jaar twee miljard meer waard

‘Spotify na iTunes grootste inkomstenbron voor muzieklabels’

Liedje 1 miljoen keer gestreamd, opbrengst 42 dollar

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl